Acest articol pune în discuție potențialele efecte asupra sănătății ale substanțelor chimice toxice care se găsesc în materialele plastice, inclusiv afecțiuni grave, cum ar fi problemele de sănătate reproductivă, tulburările de dezvoltare și cancerul.
Ghidul părintelui pentru reducerea expunerii copiilor la plastic >>
Dovezi extrem de alarmante ale efectelor nocive asupra sănătății au fost asociate cu o expunere crescută la substanțele chimice examinate (inclusiv bisfenol A (BPA), ftalați (plastifianți folosiți în PVC și alte materiale), bifenili policlorurați (PCB), eteri difenil-polibromurați (PBDE) și substanțe per- și polifluoroalchilate (PFAS)).
Daune asupra sănătății legate de substanțele chimice din materiale plastice:
- Scăderea greutății și malformații genitale la nou-născuți;
- Tulburări de neurodezvoltare la copii;
- Bronșită la copii;
- Apariția precoce a pubertății la fete;
- Obezitate la copii și adulți;
- Rezistență la insulină la copii și adulți;
- Limfom non-Hodgkin la copii și adulți;
- Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și endometrioză la femei;
- Impact asupra sănătății reproducerii la bărbați și femei;
- Avorturi spontane la femei;
- Cancere la bărbați și femei;
- Boli cardiovasculare;
- Diabet de tip II la adulți;
- Boli hepatice la adulți.
În ciuda pericolelor cunoscute, multe substanțe chimice din plastic rămân netestate și nereglementate, permițând substanțelor toxice să persiste în produsele pe care le folosim în fiecare zi.
La FBI Media, milităm pentru interzicerea celor cinci substanțe chimice din materiale plastice care au legătură cu efectele de mai sus asupra sănătății. Ne propunem să prezentăm rezultatele acestui raport umbrelă și ale altor cercetări guvernelor și negociatorilor Tratatului Mondial privind Materialele Plastice, astfel încât sănătatea publică să poată fi mai bine protejată.
Ubicuitatea plasticului înseamnă că nu ar trebui să fie responsabilitatea noastră, ca indivizi, să rezolvăm această criză, dar există lucruri simple pe care le putem face.
Cunoașterea și informația este putere. Să știm ce articole conțin materiale plastice este primul pas pentru a limita contactul nostru cu acestea (și consumul lor).
Acesta este motivul pentru care am creat o listă cu 5 articole de zi cu zi nesuspectate care conțin materiale plastice:
Alimente și băuturi la conservă
S-ar putea să fi crezut că sunteți în siguranță cu aceasta! Nu vă lăsați păcăliți de exteriorul din aluminiu. Dozele de aluminiu (cum ar fi cele care conțin băuturi răcoritoare și alimente neperisabile) au adesea un strat intern de plastic pentru a preveni coroziunea și scurgerile. Pentru unele produse sunt disponibile cutii de aluminiu fără BPA la prețuri accesibile. Ori de câte ori este posibil, încercați să le căutați. Alte alternative includ cumpărarea de produse proaspete în sezon în locul celor conservate (de exemplu, roșii) și prepararea în casă a limonadei sau a ceaiului rece, în loc să apelați la băuturi răcoritoare.
Pungile de ceai
Consumul de ceai pare adesea un tratament sănătos, dar oare bem doar ceai?Un studiu recent a arătat că un singur pliculeț de ceai poate elibera mai mult de 11 miliarde de microplastice într-o singură ceașcă.Chiar și pliculețele de ceai din hârtie conțin o cantitate mică de plastic pentru a sigila punga și a o ajuta să își păstreze forma în apa clocotită.Deci, ce puteți face în schimb?Optați pentru ceai cu frunze libere (adesea mai economic atunci când este cumpărat în vrac) pentru a reduce șansele de a intra în contact cu toxinele din microplastice.
Guma de mestecat
V-ați întrebat vreodată de unde provine textura masticabilă a gumei?Guma de mestecat este fabricată literalmente din elastomeri sintetici, un tip de plastic.Acest material se găsește în mod obișnuit și în tălpile de pantofi, anvelopele mașinilor și benzile transportoare… Yuck!Data viitoare când ți se face poftă de o gumă, caută o marcă accesibilă care folosește numai ingrediente naturale, cum ar fi săpunul de copac.De asemenea, puteți opta pentru o bomboană mentolată, care nu este fabricată din plastic, are un preț comparabil cu cel al gumei obișnuite și satisface aceeași dorință de prospețime mentolată!
Chitanțele
Știți acele chitanțe groase și lucioase pe care le primiți după ce faceți o achiziție? Acestea se numesc chitanțe cu imprimare termică și sunt adesea acoperite cu o substanță chimică din plastic (BPA), care ajută la dezvoltarea cernelii în timpul imprimării. În calitate de client, ați putea solicita ca chitanța dumneavoastră să fie trimisă prin e-mail. (Din fericire, din ce în ce mai multe magazine oferă această opțiune și este gratuită).
Sarea
Un studiu recent a constatat că 90 % dintre mărcile de sare de masă eșantionate la nivel mondial conțineau microplastice. Studiul a constatat că microplasticele (și, prin urmare, substanțele chimice din ele) erau prezente în sărurile marine în proporții mult mai mari decât în sărurile de rocă și, respectiv, de lac.În plus, poluarea mării în locul de origine a fost direct corelată cu prezența microplasticelor în sarea eșantionată.S-ar putea să merite să faceți cercetări atunci când alegeți o marcă de sare, dar, din fericire, sunt adesea disponibile alternative mai bune la prețuri similare. Pentru a fi cu adevărat în siguranță, luați în considerare reducerea consumului de sare prin utilizarea ingredientelor acide, cum ar fi sucul de lămâie sau oțetul, pentru a scoate în evidență aroma alimentelor.
Other pages
Apă îmbuteliată, zahărul comercial, berea și vinurile sigilate cu dopuri sintetice conțin microplastice din procesele de producție și ambalare...
Comments: (1)